Wet beperkte gemeenschap van goederen

geplaatst in: Uncategorized | 0

Met ingang van 1 januari 2018 is de Wet Beperkte gemeenschap van goederen ingevoerd.

Deze wetswijziging houdt in  dat de regels, met betrekking tot het trouwen in gemeenschap van goederen, aangepast worden.

Vanaf 2018 zijn enkel de goederen die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, gezamenlijk bezit.

Dit houdt in dat alle goederen die de individuele partners in bezit hebben vóór het huwelijk, hun persoonlijk bezit is. En ook de schulden van vóór het huwelijk, horen toe aan de partner die de schulden heeft gemaakt.

Dus als je na 1 januari 2018 trouwt in ‘gemeenschap van goederen’, dan is die ‘gemeenschap van goederen’ wel beperkt.

Maar let op! Je dient een goede administratie bij te houden. Schrijf duidelijk op, wat van wie is vóór het huwelijk. En als er schulden zijn, schrijf dan ook op wélke schulden van wie zijn. Dan kunnen daarover later geen misverstanden bestaan.

Deze lijst van goederen en schulden hoeft niet persé te worden vastgelegd bij de notaris.

 

Ook betreffende het ontvangen van giften, schenkingen en erfenissen, is de nieuwe wet van toepassing.  Vanaf 1 januari 2018 worden giften, schenkingen en erfenissen altijd wettelijk toebedeeld aan één persoon. Dit geldt voor giften, schenkingen en erfenissen vóór en tijdens het huwelijk.

Dus giften, schenkingen en erfenissen maken geen onderdeel uit van de gemeenschap van goederen.

Ook hier geldt dat een deugdelijke administratie moet worden bijgehouden betreffende de oorsprong en de toebedeling van de giften, schenkingen en erfenissen.